2020. március 28., szombat

Ma New Yorkban megcsillant a remény

A koronavírussal kapcsolatban (két hete konkrétan egyetlen hír sincs, ami másról szólna) a média általában a gyorsan növekvő megbetegedésekre fókuszál (közel 30.000 beteg csak a városban, több mint 4.000 egy nap alatt). Ez kivételesen rendben is van, mert minél inkább parázunk, annál inkább otthon maradunk. De van egy adat, ami bizakodásra ad okot: az intenzívre kerülő betegek száma három napja csökken! Ebből még azért nehéz extrapolálni, de azért már valami! Én optimista vagyok, szerintem egy-két nap és elérjük az inflexiós pontot, és akár 10 nap alatt tetőzhet is a móka. A vezetőség 2-3 hetet tippel, ők valószínűleg realistábbak.

Egy másik dolog, amit nem nagyon reklámoznak, az a kerületenkénti eloszlás. Van egy teóriám arról, hogy miért tudott ilyen sokáig lappangani ez a kis hunczut vírus. Ezt senki nem erősítette meg, de én azért megosztom veletek: a késői detektálás, meg a sok pozitív teszt annak lehet az eredménye, hogy itt fizetős az egészségügy (az egészségügy az első számú dolog, ami miatt mi nem fogunk itt élni). A szolgáltatók viszont eszetlenül túlárazzák az egészségügyi szolgáltatásokat (emlékeztek még a 700ezres vérvételre?) Ezért mivel az emberek jó részének nincs biztosítása, akkor mennek csak orvoshoz, ha már amputálni kell valamelyik végtagjukat. Ezek az emberek most sem mentek orvoshoz, csak akkor amikor már tüdőgyulladásuk volt, hátráltatva a korai detektálást. A kerületenkénti eloszlásról le lehet olvasni, hogy azoknál a kerületeknél a legnagyobb arányú a pozitív teszt, ahol alacsonyabb a jövedelem, tehát spórolni kell a dokin. A millás kerületekben meg nem para, ha csak kicsit köhög az ember, van pénz meg idő beállni a drive-through tesztelőbe, csak hogy biztos legyen hogy nem vagyunk betegek.


Manhattanben Harlemen kívül csak egy sötét terület van: Greenwich Village és SoHo - viszont nagyon úgy tűnik, hogy azért, mert Chinatownt is idecsapták ezen a térképen. Tényleg, azt mondtam már, hogy legalább 60 ember van itt nálunk Wuhanból? :) Na ők is akkor mennek nyugati orvoshoz, ha már az intenzíven kéne lenniük. A kínai hazatérők szűrés nélküli hazaengedése is egy igen elmés ötlet volt. A legdurvább a helyzet amúgy Elmhurstben, ami Queensben van, és a környéken csak egy kórház van. Tegnap csak itt 15-en haltak meg, és itt is már a folyósókon állnak az ágyak, úgyhogy elég nagy a szopó. Az összes újságíró meg politikus azt hiszi, hogy a fenti indokok miatt ez itt a központ, vagy ahogy a Donald mondja: Epicentre of the epicentre. Viszont én kinyomoztam a valódi indokot!!

Nézzétek csak, melyik kerülettel szomszédos Elmhurst!
Véletlen?! Csak kérdezem!
Ha már itt tartunk, szép lassan felszínre kerül a szövetségi kormányzat vérlázító hozzá nem értése, hibák szőnyeg alá söprése, hazug kommunikációja és komplett idiótasága. A helyi kormányzónak a legutóbbi Trump őrület után arról kellett magyarázkodnia, hogy "Azért nem használjuk a lélegeztetőgépeket MÉG, azért vannak a raktáron, mert MÉG csak felkészülünk a járvány tetőzésére, ami MAJD két hét múlva jön. Ugyanis aznap nem tudunk majd venni 30 ezer lélegeztetőgépet." Ennyire még sosem volt egyértelmű, hogy ez a Donald ennyire pszichopata. De a pszichopatikájánál csak a hozzá nem értése rosszabb. Tudnám sorolni ennek a példáit, de inkább csak egyet mondok: Ha egy országban vészhelyzetben az államok egymással versenyezve hajtják föl az árakat ugyanazokért az erőforrásokért, amiket amúgy lehetne egységesen beszerezni, aztán egymás után, szükség alapján osztani országosan, akkor azt az országot nem jó emberek vezetik (ezzel nyilván nem mondtam újat).

Amúgy mi továbbra is megvagyunk, ma még szar idő is volt, úgyhogy legalább nem kívánkoztunk ki a szabadba! :) Csillu csinált labdát-a-lyukba játékot Zizinek is, ami nagy sikert alkotott. Zita meg sütött egy csodát. Tényleg! Majd mindjárt meg is mutatom. Otthonról többen is figyelmünkbe ajánlották, hogy vannak kimenekítő gépek Magyarországra erről a nyomorúságos földi pokolból, de Zita inkább marad még velünk április végéig, hátha addig jobb lesz a helyzet. Azért köszi hogy gondoltok ránk ilyennel is! Eszkóék meg felajánlották, hogy segítenek bármiben, még főznek is, és elhozzák nekünk! Szuper aranyosak! Ha Zita hazamegy, talán még el is fogadjuk, még akkor is, ha nem lesz már vírus! :D 
Szóval elvagyunk mi elég jól továbbra is, főleg hétvégén, amikor nekem nem kell dolgoznom. Na szevasztok, jöjjenek a képek:

Travelling without moving
A Csoda!
Valakit visz el a mentő a rendelőnkből - nem jó jel
A kormányzó magyarázkodik, hogy miért raktározza el a sok lélegeztetőgépet - ezt ki veszi be amúgy?? Tuti, hogy magának akarja az összeset!
Cukkerság a kisházban
Ádiék addig pingeltek a LEGOzással, hogy mi is azt csináltuk egész délután
Ezt én csináltam (büszke)
A házi készítésű golyós-dobozos
Ez csak úgy cukkerság
Akkor és most <3

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Az elmúlt 30 nap top 3 bejegyzése