2020. május 23., szombat

Ma New Yorkban lepra idő volt, úgyhogy a lakásban gubbasztottunk

Azt kivéve, hogy én lementem a boltba kóláért, hogy legyen a rumba! :)
LEGO, rajzolás, jutalom kisház festés (cumiról leszokásért), zene, tánc, Toy Story meg tengeri természetfilm. Ezzel az egész napot leírtam, úgyhogy akkor leírom a szembe szomszéd ház érdekességeit, amit néhány hónapja tárazok, ínségesebb időkre. Erről lesz tehát szó:

Hearst Tower

Menőség:
  • 182 méter, 46 emelet, 2006-ban készült el - ez volt az első felhőkarcoló, amit 9/11 után építettek.
  • A háromszög rács nem díszítés, hanem ez a váz (diagrid) adja az épület statikai szerkezetét. Így állítólag 20%-kal kevesebb acélt kellett felhasználni.
  • Nagyon királyul néz ki (ha nem tűnt volna fel!)
  • Ez New York első "zöld" felhőkarcolója, ide képzeljetek el sok érdekes adatot.
  • Nagyon messziről felismerhető, ezért minden felvételen gyorsan megtaláljuk, hol lakunk! :)
Getvaság:
  • A tulajdonos a Hearst média konglomerátum, ami felelős a Cosmopolitan nevezetű szennylap világra szabadításáért (a Harper's Bazaar, Seventeen, Marie Claire, stb. mellett)
  • Nem véletlen, hogy már a vírus előtt sem láttunk soha egyszerre 10 embernél többet dolgozni azon a kb. 15 emeleten, amire rálátunk...
  • Az alapító William Randolph Hearst, aki egyrészt arról híres, hogy végtelen szerénységében úgy gondolta, ez a házikó a leginkább méltó az ő nagyságához. (A képen nem a házikó látható, csak a kert végében található medence, meg a hozzá tartozó melléképületek)
A Hearst Castle - Aki a nyugati parton jár, meglátogathatja, mert nemzeti műemlék, vagy valami ilyesmi besorolású.
  • Másrészt arról, hogy elég nagymértékben felelős a kender elleni háború kirobbantásában a 30-as években. Ugyanis a kiadója mellett óriási papírgyárai voltak, amiket az épp beinduló kender ipar elég erősen veszélyeztetett, sok esetben jobb alternatívát kínálva a papír helyett. Sokszázezer ember van épp most is sitten jelentéktelen marijuana ügyek miatt, de a csávó legalább tudott szép házakat építeni.
  • Erről a figuráról mintázták a Citizen Kane - az egyik legnagyobbra tartott amerikai film - címszereplőjét. Nem örült neki.
Ha már a vegyes megítélésű történelmi figuráknál tartunk, belekezdtem a Power Broker olvasásába, már 20 oldalon túl vagyok! Ha így folytatom, kb. szeptemberre kész is leszek vele! Amúgy tényleg elég király volt már az eleje is. Na, egy-két képet azért csak kirakok!
Ljubljana
Zizi, a századfordulós főgonosz
Ott vagánykodnak a SUBLÓTON!
Már a csokival is próbálkozik
We <3 Anya!
A lényeg: senki sem úszkálhat, sportolhat, csak a szörfösök! Nice! :)
Kézműves szakkör
A könyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Az elmúlt 30 nap top 3 bejegyzése